‘Fingerprint learning’: Je leert door je vingerafdruk

Over een paar jaar leren we met behulp van onze vingerafdruk. Alles wat je doet en waar je iets van leert wordt vastgelegd. Je vingerafdruk of andere authenticatie dragers zorgen voor een naadloze koppeling van de persoon met de actie. Je hoeft straks alleen maar te doen… en je leert!

Machines krijgen mens-achtige trekjes. Zwermen drones (zwermen waren meestal vogels, of bijen), zelf lerende robotjes en intelligente algoritmes. Het is waarschijnlijk een kwestie van tijd dat machines slimmer zijn dan wijzelf. Zeker als aan de machines ook nog wat menselijk DNA wordt toegevoegd. Maar dat duurt nog wel even.

Uiteindelijk gaan deze ‘machines’ of apparaten de dingen die we met ze doen voor ons registreren in ons CV of kwaliteitspaspoort en houden zo jouw dossier bij, waar je dit nu nog doet door het zelf vullen van je ‘portfolio’.

Voor nu kijken we een paar jaar vooruit vanuit wat we nu al hebben. En wat zien we dan? We zien een apparaat (bijvoorbeeld in een ziekenhuis) waar een medewerker met zijn vingerafdruk toegang toe krijgt. Dat is eigenlijk niet veel innovatiever dan je ‘fingerprint’ toegang op je smartphone. Dit kunnen we dus nu eigenlijk al.

De volgende stap is Het Kwaliteitspaspoort dat bij een ziekenhuis draait, en waarvoor nu de app wordt ontwikkeld, is een digitaal paspoort waarin alle mogelijke bevoegdheden en bekwaamheden (kwalificaties) zijn opgenomen. Een voorbeeld is van zo’n kwalificatie is of je iemand mag prikken, eerste hulp mag verlenen of een bepaald apparaat mag gebruiken. Je kunt een kwalificatie halen (afhankelijk van het type) door bijvoorbeeld het met regelmaat te doen of door een cursus. Veel kwalificaties verlopen automatisch naar twee jaar, tenzij je ze herhaaldelijk hebt ‘laten zien’.

Afhankelijk van de functie die iemand heeft wordt zie je de kwalificaties die bij jou horen op je paspoort. Als er een groen vinkje achter staat ben je bekwaam. Als ie oranje is verloopt deze binnenkort. Rood is niet bekwaam of niet (meer) bevoegd.

De volgende stap is dat als je een apparaat wilt bedienen, of een operatiekamer wilt betreden, de toegang met je vingerafdruk wordt geregeld. Als je bekwaam bent gaat de deur open of springt het apparaat aan. Anders niet. Dit soort toepassingen is niet heel ver weg. We verwachten in één of twee jaar dit ergens live te kunnen zien.

In de huidige systemen (kwaliteitspaspoort, e-portfolio’s) meten we hoe, wat en wanneer mensen leren voor een groot deel door te kijken, te beoordelen, feedback te geven etc. Het vastleggen gebeurt digitaal met vragenlijstjes. Zo verzamelen we nu al miljoenen data punten. Soms via de app, soms via een beoordeling van een collega of soms gewoon een score van jezelf.

Als we bovenstaande elementen combineren, dan heeft iedere medewerker zo meteen een kwaliteitspaspoort of iets vergelijkbaars. Een apparaat dat je wil bedienen kijkt of je bekwaam en bevoegd bent op basis van je vingerafdruk. Het apparaat weet dus wie je bent. Vervolgens (er vanuit gaande dat je bekwaam en bevoegd bent) bedien je het apparaat. Het apparaat koppelt de dingen die je doet weer terug naar jouw paspoort.

Handig?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *