Podcasting artikel uit 2005: Podcasting volgt dezelfde sociale patronen als internet zelf….

Deventer 2005. Pukkelige jochies worden succesvolle managers en Harry blijkt Rachel te zijn… of andersom. Door de ogen van een socioloog, toch al een verguisde soort mens op zich, gebeurt er weer eens iets leuks. Podcasting. Ruwweg 12 jaar geleden leerde ik Roelf Sluman (tegenwoordig van http://www.iosacademie.nl/)  kennen. “Roel, dit is internet”…. Ik kende het een beetje. Het leek op een bulletin board, waar sommige hobbyisten zich mee bezig hielden. Op de zolderkamer.

Maar dit is anders. Het breekt door en er zijn allerlei mensen van vlees en bloed die zich heel anders voordoen. Jonge pukkelige jochies die zich voordoen als succesvol zakenman van 39 met een paar miljoen op de bank. Het was echt waar. Tot de eerste NL-forum dag van CompuServe. Een paar van de belangrijke sysops kwamen niet opdagen. Griepje. Enkel verstuikt.

Podcasting volgt dezelfde sociale patronen als internet zelf….

Ook de tweede NL-forum dag waren ze er niet. Iedereen was benieuwd wie zij nou echt was….Rachel. Het fotomodel. Blond, midden twintig en zeer geslaagd in het leven. Voor de derde NL-forum dag ontstond er een rel. Als ze nu weer niet komen dan worden ze buitengesloten. We waren inmiddels gestart met het NL-Professionals forum. Een eerste soort van business platform in Nederland op internet.

Wat mij vanwege mijn deformatie als organisatiesocioloog altijd bijzonder heeft geïntrigeerd, zijn de parallellen en verschillen tussen internet en het vleselijke leven. En natuurlijk met name de sociologische verschijnselen. Hoe gedragen mensen zich, maar vooral hoe ontwikkelen trends, producten en bedrijven zich. Bedrijven groeien en sterven af of overleven. Zo ook trends. 30 jaar geleden was winst een vies begrip voor milieu-activisten of anti-imperialisten. Vijf jaar geleden was winst maken een vies begrip in de internet wereld. Groei, daar ging het om. Winst komt later wel.

Sinds een paar jaar is Roelf bezeten van zijn I-Pod. Sinds een paar maanden is Roelf bezeten van Podcasting. Sinds een paar weken zie ik de hype ontstaan. Precies zoals we 10 jaar geleden de internet hype zagen ontstaan. Pioniers die op goedbedoelde manier beginnen. Zij snappen immers de techniek. Skype (www.skype.com), RSS en aggregators zijn heel normaal. Het zijn vakidioten, zijn bezeten van een medium (radio, internet, boeken of telefonie) of willen gewoon iets anders dan wat er is. Het publiek en een paar media volgen het passief of actief (www.curry.com). Dan pikken de trendwatchers het op die vertellen wat er allemaal niet deugt en waarom niet. Precies zoals 10 jaar geleden met CompuServe. Er wordt wat heen en weer gereld. En dan? De commercianten gaan er met die ideeën en het grote geld vandoor, de lol is eraf en…..het wachten is op de volgende trend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *