Wie goeie interfaces wil, moet pijn leiden…

In februari 2017 komt de splinternieuwe, veilige, responsieve en 100% free versie van Easion uit. Gratis dus voor alle studenten en docenten in het hoger en wetenschappelijk onderwijs. We zijn nog in gesprek met een aantal partijen om ook te kijken of MBO, voortgezet onderwijs en basisonderwijs kunnen aansluiten.

Parantion, de bedenker van de succesvolle enquête tool Easion, heeft besloten om in 2017 iedere student een gratis onderzoekstool te bieden die veilig en gratis is en waarvan de data uitsluitend van de gebruiker is. Een tool waarmee iedereen in een handomdraai een vragenlijst kan maken. Of het nu op een tablet is of een computer. Het maakt niet uit.

Maar om die belofte waar te kunnen maken, en de grote verwachte toestroom aan studenten een tool te kunnen bieden waarmee je inderdaad in een paar minuten je enquête maakt, moet je zonder enige handleiding je weg vinden. Vandaar dat we Harrie Kuipers van communicatiebureau en partner Osage hebben gevraagd om de interface van Easion te testen.

Dit leidt tot hele leerzame, maar soms ook hilarische filmpjes en beelden. Easion 4 blijkt inderdaad supereenvoudig. Je kunt op een tablet vragen inspreken en in 5 minuten je complete onderzoek hebben gemaakt en verzonden en het rapport klaar hebben. Maarrrr. Eén knop op de verkeerde plek, één tekstje dat niet helder is en de happyness van gebruiker keldert naar beneden. Maar het leidt soms wel tot hilarische beelden. Hieronder een klein fragmentje van hoe het eruit ziet.

Waarom een gratis versie voor alle studenten?

Het is toch eigenlijk van de zotte. Dat de grote social-media je data ‘ge’ bruiken in ruil voor een ‘gratis’ applicatie. Maar kennelijk hebben we dat geaccepteerd. Ik ben daar persoonlijk geen voorstander van, maar dat moet uiteraard ieder voor zich uitmaken. De overheid, gezondheidszorg en onderwijs maken zich best zorgen over onze data. En spant zich zo hier en daar zelfs redelijk serieus in, om de databeveiliging te vergroten. En toch doen veel overheidsorganisaties gewoon onderzoek met de zogenaamde ‘gratis’ onderzoekstools. Tools met onschuldige en vrolijke namen. Ze sturen enquêtes met ‘gratis’ tools als gorillasurvey of versturen bulkmail met monkeymail. Vaak hebben ze niet door dat de data die hun respondenten invullen, gewoon ‘ge’ bruikt worden voor allerlei doelen waar de invuller geen idee van heeft. Je vult nietsvermoedend in dat je wel eens een bepaald product aanschaft, of gewoon door het feit dat je meedoet, kan het maar zo zijn dat je profiel wordt doorverkocht aan de hoogste bieder.

En ik hoor u denken. Ik heb toch niets te verbergen..? Klopt. Waarschijnlijk niet. En toch heeft u gordijnen in huis. Waarom? Omdat u toch graag zelf in-controle wilt zijn over uw eigen leven.

Parantion, de ontwikkelaar van Easion, dat één van de toonaangevende onderzoeks- en enquêtetools is in het onderwijs, heeft een goede reputatie als het gaat om dataveiligheid en vertrouwelijkheid. Uw data is van u. Wij bewaren het als en zolang u dat wilt en doen daar verder niets mee. Professionele onderzoekers en organisaties betalen daar ook iets voor. Parantion is een ISO27001 en NEN7510 gecertificeerd bedrijf. U mag er bij ons vanuit gaan dat uw data maximaal is beveiligd. De gegevens worden bewaard op Nederlandse bodem.

4 jaar lang echt gratis. Hoe dat kan?

Het is zelfs zo dat voor studenten tijdens hun hele studie de tool beschikbaar blijft. Als je dus in het eerste jaar een onderzoekje maakt, kun je dat in het vierde jaar weer gebruiken. Hoe dat kan? We gaan er vanuit dat je Easion zo plezierig vindt werken, dat je daarna een PRO gebruiker wordt. Je kunt dan voor een paar tientjes per maand professioneel onderzoek doen. We weten inmiddels dat steeds meer mensen wel een paar Euro willen besteden aan hun veiligheid.

Een Hogeschool of Universiteit kan ook voor studenten een dergelijk account maken. Studenten kunnen dan met een koppeling via de Universiteit inloggen. Onderzoeken worden dan dus bewaard binnen het eigen account. Vanaf medio februari kan iedereen een demo account aanvragen. Kijk daarvoor op de easion website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *